MOBİLYA VE İÇ MEKÂN TASARIMI ALANI
Mobilya Ve İç Mekân Tasarımı Alanı, insanların beşikten mezara kadar içinde oldukları bir sektördür. Yaşantımızın her alanında birlikte olduğumuz bu alanla ister istemez ilgilenmek zorunda kalırız.
Meslek Liselerinde Mobilya Ve İç Mekân Tasarımı Alanı Altında; Mobilya Ve İç Mekân Ressamlığı, İç Mekân Ve Mobilya Teknolojisi, Mobilya Süsleme Sanatları, Mobilya İskeleti Ve Döşemesi, Ahşap Doğrama Teknolojisi alt meslek konularında eğitim verilmektedir.
Mobilya ve iç mekan tasarımı alanı; mobilya tasarımı ve üretimi ile iç mekân tasarımı alanında sektöre, ilgili kurumlara tasarımcı ve eğitimciler yetiştirmeyi ayrıca üniversitelerin iç mimari, mobilya tasarım, mobilya ve dekorasyon öğretmenliği, ağaç işleri endüstri mühendisliği vb. bölümlere öğrenci yetiştirmeyi amaçlayan bir bölümdür. Öğrenciler; 4 yıl boyunca mobilya ve iç mekân tasarımı alanında teorik bilgilerin yanı sıra uygulama becerisi de kazanarak, tasarladıkları iç mekânlara ait mobilyaları üretebilecek düzeye ulaşmaktadırlar. Alan; mobilya ve iç mekân tasarımı alanında donanımlı tasarımcılar ile eğitimcileri yetiştirmektedir
Alanımızda eğitim-öğretim; çizim atelyeleri, bilgisayar laboratuarlarında ve uygulama atelyelerinde gerçekleştirilmektedir. Mobilya ve iç mekan tasarımı alanında kullanılan çizim programlarını iki sınıfta toplayabiliriz.
*Paket programlar (hazır veya esnek modülerle tasarım olanağı saglar
*Genel çizimler yapılan programlar.
Paket programlar
1-Adeko
2-Kitchen Draw
3-infowood
Genel çizim olanağı sağlayan programlar
1-autocad
2-3d max
OKULUMUZDA BULUNAN DALLAR
- MOBİLYA VE İÇ MEKÂN RESSAMLIĞI,
- İÇ MEKÂN VE MOBİLYA TEKNOLOJİSİ,
İÇ MEKÂN VE MOBİLYA TEKNOLOJİSİ
Hazır veya sipariş alarak iş resmini tasarlayan, iş resmini bilgisayar ortamında üç boyutlu olarak tasarlayan çizen ve ölçülendiren, iş organizasyonunu yapan, iş güvenliği önlemlerini alan, malzemeyi seçen, şablon-kalıp-numune hazırlayan, makinelerde ağaç ve ağaç ürünlerini işleyerek sabit ve hareketli mobilya yapan , CNC kontrollü makineleri kullanabilen, kontrol eden ve mesleki eğitime ilişkin faaliyetleri sürdüren nitelikli kişidir.
MOBİLYA VE İÇ MEKÂN RESSAMLIĞI
Hazır veya sipariş alarak yapılacak işlerin ölçüsünü alıp, iş resmini bilgisayar ortamında üç boyutlu olarak tasarlayan, çizen ve ölçülendiren, iş yeri ve mekanı tasarımı yapan, iş organizasyonunu yapan, iş güvenliği önlemlerini alan, malzemeyi seçen mesleki eğitime ilişkin faaliyetleri sürdüren nitelikli kişidir.
C. ARANAN ÖZELLİKLER
Mobilya Teknolojisi alanında çalışanların;
- Görme ve işitme organları işlevlerini tam olarak yerine getirir durumda,
- Göz ve ellerini eş güdümlü kullanabilen,
- Üç boyutlu düşünebilen,
- Ruhsal ve zihinsel olarak sağlıklı,
- Tasarım (bilgisayarda)yapabilecek bilgi ve estetik görüşlü,
- Sosyal iletişim yeteneğine sahip,
- Ekip çalışmasına uyumlu,
- Dikkatli ve titiz, düzenli
- İşçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına uyan,
- İnsan haklarına saygılı,
- Teknolojik gelişmelere açık ve mesleğinde kendini geliştirebilen,
- Mesleğin gerektirdiği eğitimi almış,
- Mesleğin gerektirdiği etik kurallara uygun davranan, kişiler olması gerekir.
Görevleri
- Sipariş almak ve İş organizasyonu yapmak
- İş resmini tasarlamak çizmek ve ölçülendirmek,
- İş güvenliği ve işçi sağlığı önlemlerini almak,
- Malzeme listesini hazırlamak ve temin etmek,
- Şablon ve kalıp yapmak,
- Makineleri hazırlamak,
- Kaplamayı hazırlamak ve pres yapmak,
- Montaj yapmak,
- Kapı yüzey ve dolgu malzemesini kesmek,
- Vernik ve boyama makinelerini hazırlamak,
- Renk uygulaması yapmak,
- Yüzeyi boyama ve verniklemeye hazırlamak,
- Dolgu verniği ve Son kat uygulaması atmak,
- Kaplama hazırlamak,
- Yüzeyi oyarak şekillendirmek,
- Değişik türde kaplamalarla kakma yapmak,
- Kalite kontrolü yapmak,
- Depolama ve teslimat yapmak,
- Mesleki eğitime ilişkin faaliyetleri katılmaktır.
D. ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Bu mesleklerdeki elemanlar mobilya fabrikalarında, kendi atölyelerinde, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler. Çalıştıkları işletmelerde çalışanlarla iş birliği ve uyum içerisinde üretim yaparlar. Hareketli ve sabit mobilyaları tasarlayarak imal eder, iç ve dış mekânların dekorasyonunu yaparlar. Ağacın kokusunu, rengini, desenini ve sıcaklığını hissederler. Çalışma ortamında iş güvenliği kurallarına uygun davranırlar.
E. İŞ BULMA İMKÂNLARI
Sektörde yeterli sayıda meslek bilgisine sahip iş gücü eksikliği yaşanmaktadır. Bu eksiklik, alanın bütün dallarında ileri düzeyde yaşanmaktadır.
Ahşap Teknolojisi alanında gün geçtikçe gelişmeler olmakta ve yeni ürünler piyasaya çıkmaktadır. Buna paralel olarak vasıflı eleman ihtiyacı da artmaktadır. Mesleğin yürütülebilmesi için çalışacak elemanların makine araç gereçlerini tanıma ve kullanma becerisine, resim çizme ve okuma bilgisine sahip olması gerekir.
Alandan mezun olanlar
- İç mimarlık buroları
- Mobilya üretim atelyelerinde
- Bilgisayar kontrollü makine operatörlüğü
- Restorasyon işlerinde
- Peyzaj işlerinde
- Dekorasyon işleri yapan firmalarda İş yapabilme imkanları vardır.
Mobilya teknolojisi işlevsel değerleri ile mekânların kullanışlığını, estetik değeriyle de yaşadığımız ve çalıştığımız mekânların sıcak, sevimli ve renkli bir ortam hâline gelmesini sağlar. Bu alan sanatı ve tekniği birleştirerek ürünü ortaya çıkarır..
F. EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI
Mobilya Ve İç Mekân Tasarımı Alanı altında yer alan meslek programları; bu sektörün üretim aşamasında ihtiyaç duyduğu nitelikli ara teknik elemanını hizmet, estetik ve kaliteye uygun olarak yetiştirme amaçlı, yüksek öğretime hazırlayan bir programdır.
Mobilya Ve İç Mekân Tasarımı Alanından mezun olan öğrencilerimiz ön lisans düzeyinde; meslek eğitimi almak için üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının,
- Teknoloji ve Tasarım fakiütesi,
- Mobilya ve tasarım,
- Teknik Eğitim Fakültesi,
- Mobilya ve Dekorasyon Öğretmenliği
- Mühendislik ve Mimarlık
- Peyzaj mimarlığı
- İç mimarlık Bölümleri
- Orman Endüstri Mühendisliği
- Güzel Sanatlar Fakülteleri
- Ağaçişleri Endüstri mühendisliği
- Ön lisans programlarında; okuyabilmektedirler.
Ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapabilirler.
Meslek liselerinin Mobilya Ve İç Mekân Tasarımı Alanı bölümlerinden mezun olanlar ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (LYS) girmeleri, yeterli puanı almaları koşulu ile 4 yıllık lisans eğitimi veren programlara girebilirler.
Özel sektörde çalışanların ücreti bilgi, yetenek, çalışma kapasitesi ve sektörün ücret düzeyleri göz önüne alınarak değişkenlik gösterir. Tecrübe, ücret belirlenirken önem kazanmaktadır.
Mesleki eğitim merkezlerinde Ahşap Teknolojisi alanında eğitim verilmektedir. Modüler programlarla meslek liseleri arasında paralellik sağlandığından yatay ve dikey geçişler olabilecektir.
ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ
Türkiye'de bu sektör hızla gelişmekte ve büyümektedir. Ülkemizde küçük ve orta ölçekli işletmeler giderek şirketleşmekte ve bu alanda ciddi miktarda elemana ihtiyaç duyulmaktadır. Sektörde, ülkemizde geleneksel yöntemlerle çalışan atölye tipi küçük ölçekli işletmelerin ağırlıkta olduğu bilinmektedir. Son yıllarda büyük ölçekli işletmelerin sayısı artmıştır. Ahşap teknolojisi sektörü, pazarının yoğunlaştığı belirli bölgeler civarında toplanmıştır.
Yaşam alanlarının hızla gelişmesinde, iş yerlerinin rekabet edebilmesinde Mobilya Teknolojisi alanının önemli yeri vardır. Bu alanın sağladığı istihdam olanakları, mevcut ve potansiyel olarak sahip olduğu katma değer yaratma gücüyle ülkemizin önemli faaliyet sektörlerinden biridir.
.